Afgelopen week stond in het teken van Dutch Hacking Health event: op zeven plaatsen in Nederland vonden hackathons plaats om zoveel mogelijke innovatieve ideeën te bedenken om de zorg beter te maken. De beste ideeën hoeven niet groots en meeslepend te zijn: met een kleine aanpassing in een bestaand ontwerp kan een patiënt of zorgverlener al veel voordeel ervaren, merkten de deelnemers van Dutch Hacking Health 2018.

Zeven Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen organiseerden afgelopen weekend een zogeheten hackathon. Het doel: vernieuwde zorgideeën snel omzetten in prototypes, om te testen met patiënten, zorgprofessionals en gebruikers. Van vrijdag tot zondagavond werkten groepjes verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ondernemers, studenten, programmeurs, ontwerpers en ICT-ers met elkaar samen, om uiteindelijk hun concept te pitchen voor de jury. De derde editie van Dutch Hacking Health vond dit jaar plaats in bij de academische ziekenhuizen van Maastricht, Utrecht, Leiden, Groningen en Nijmegen, bij het Bravis ziekenhuis in regio West-Brabant, en bij de Sint Maartenskliniek in Ubbergen.

De aanpak wisselde wat per locatie, maar het concept van een creatieve snelkookpan was voor alle locaties gelijk. Ook werd op de zeven locaties een prijs uitgereikt voor best human centered design, en best innovation – hoewel de deelnemende ziekenhuizen vaak ook nog extra aanmoedingsprijzen uitloofden aan de teams.