Mooi om te zien hoe Dutch Hacking Health een innovatie tijdends een weekend verder heeft kunnen brengen.
20 tot 22 April is het weer zover; 7 hackathons in ziekenhuizen in hetzelfde weekend.
Onderstaand artikel komt van ons intranet van het Radboudumc. :
Een koepel op een bed zodat elke patiënt een overnachting in het ziekenhuis prettiger ervaart om sneller te herstellen. Het is één van de ideeën die vorig jaar tijdens Dutch Hacking Health Nijmegen werd geboren. Nu staat de innovatie aan de vooravond van daadwerkelijke toepassing.

De innovatie is inmiddels Maya gedoopt, het is een koepel op het bed en dempt het omgevingsgeluid zodat de patiënt de drukte van het ziekenhuis kan buitensluiten. Ook kan de patiënt zelf kiezen hoeveel licht en geluid er in zijn of haar omgeving is en is het mogelijk om naar muziek te luisteren. Het begon vorig jaar tijdens Hacking Health Nijmegen (HH) [zie kader Hacken].

Dané Koops, toen nog eerstejaars student Geneeskunde was voor het HH-weekend al bezig met dit idee, concreet was het nog niet: ‘In 2016 kozen studiegenoten en ik voor een studieopdracht voor “slapen in het ziekenhuis”, want dat is echt een probleem. We zijn slaap gaan onderzoeken op verschillende afdelingen en zo kwamen we bij REshape terecht en uiteindelijk bij Hacking Health Nijmegen. Robin Hooijer van REshape heeft ons daarin begeleid. Op de eerste dag (vrijdag) als de zorghackathon start, ga je je idee pitchen zodat mensen zich kunnen aansluiten bij je team; veel deelnemers zagen de relevantie en in no time vormden we een club met designers, een patiënt, een bioloog die onderzoek doet naar antisound, een innovator en studenten. Die diversiteit maakt het zo leuk en relevant. De vorm van de koepel is echt dat weekend ontstaan.’

Door dolle heen
In het weekend van HH gaan de teams brainstormen. Dané: ‘Wij hebben met zogenoemde mindmaps gewerkt. Er waren whiteboarden  die we tijdens de sessies gebruikten: je schrijft daarop wat je belangrijk vindt. Snel daarna kwam het idee van de koepel. Die zaterdag zijn we direct gaan bouwen. Gaandeweg kom je tot nieuwe inzichten en aan  het eind van het weekend hadden we een presentatie met een prototype en kregen we de juryprijs. We waren door het dolle heen. We wonnen advies in van een consultant die adviseert bij financiering van een startup. Daarnaast kregen we ook designsessies bij REshape. Er volgden wisselingen in het team, we kwamen erachter dat we meer expertise nodig hadden. Met nieuwe mensen – onder wie een bedrijfskundige – zijn we nu een BV gestart, Micro Cosmos.’

Klinisch relevant
Een mooi idee, een prijs, maar wat gebeurt er daarna? Dané: ‘We wisten: dit concept maakt kans om echt iets te worden. Het is klinisch relevant en toepasbaar. Na HH hebben we een vergadering ingepland en kwam van het één het ander, we hebben verwachtingen uitgesproken, ideeën behandeld en de nieuwe mensen kwamen erbij. Ik kwam echt in een rollercoaster terecht. We zijn het “gewoon” gaan opzetten. We zijn nu bezig met het tweede prototype. Dat is nog moeilijk, helemaal met alle technologie die erin zit, bovendien is elk bed in elk ziekenhuis anders. Inmiddels hebben we weer een stap gemaakt en gaan we in een ziekenhuis testen. We hebben verschillende ideeën uitgeprobeerd en je ziet de ontwikkeling vanaf het HH-weekend tot nu. We hebben partners die interesse tonen om het aan te schaffen of het idee willen ondersteunen zodat wij verder kunnen. We hebben onlangs ook meegedaan aan de wedstrijd “Gelderland Valoriseert”, daar hebben we een voucher gewonnen: we worden nu begeleid en kunnen een lening aangaan.  We willen dat er volgend jaar  in het Radboudumc een paar Maya’s in gebruik zijn.’

[kader] Meedoen
Hacking Health Valley is een zorghackathon waarbij programmeurs, ontwerpers, ondernemers, zorgprofessionals én patiënten bij elkaar komen om samen aan de slag te gaan met problemen en ideeën die zij in het dagelijks leven en in de praktijk tegenkomen. De deelnemers in de hackathon worden in teams verdeeld om in één weekend innovatieve concepten te realiseren die de zorg in de toekomst kunnen veranderen. En wat begon in het Radboudumc is nu een hackathon geworden met vier andere academische ziekenhuizen die op exact hetzelfde moment ook “hacken”. Ook de Maartenskliniek en Bravis Ziekenhuis doen dit jaar mee.

De komende Hacking Health Valley start 20 april, jouw project opgeven kan nog.


Het prototype van de koepel, vorig jaar tijdens Dutch Hacking Health.


De koepel nu, Maya geheten.