Mooi artikel van Klaas Broekhuizen in FD .:

…Aasman legt geduldig uit hoe hij als niet-arts op de medische data heeft leren vertrouwen. ‘De beroemde Mayo Clinic en onze partner Montefiore werkten samen om een model te vinden dat ‘ademhalingsproblemen’ en ‘dood’ voorspelt. Ze hadden een groep van 33.000 patiënten, waarvan een deel wel en een deel geen ernstige ademhalingsproblemen kreeg. Voor elk van die gevallen binnen die twee groepen werd er gekeken naar 46 variabelen. Bijvoorbeeld naar de gemiddelde hartslag in de laatste vier uur, of het zuurstofniveau in het bloed. Vervolgens pas je met machine learning een model toe op die variabelen. Zo ontwikkel je een model dat je nu op nieuwe gevallen kan toepassen. Er zitten wel 10.000 indicatoren en symptomen in het systeem. De kunstmatige intelligentie in het model kan de arts bijvoorbeeld waarschuwen dat de patiënt extra zuurstof nodig heeft. Dat ziet het systeem vaak sneller dan de arts. Vervolgens beslist de arts zelf om wel of geen zuurstof toe te dienen.’…

https://fd.nl/morgen/1247670/onze-data-voorspellen-of-een-patient-binnen-drie-dagen-sterft