Amazon Kopen we straks een zorgverzekering van Amazon? De webgigant, met ruim een half miljoen werknemers, wil de gezondheidszorg veranderen. Technisch directeur Werner Vogels over Amazons medische ambities: „We zijn bereid om jarenlang verkeerd begrepen te worden.”

Qua postuur past Werner Vogels uitstekend bij Amazon. Hij torent boven iedereen uit en maakt grapjes over zijn omvang – big tech in optima forma.

Bijna zestig jaar is hij, de hoogste Nederlander in de rangen van een van de grootste technologiebedrijven ter wereld. Amazon telt 560.000 medewerkers en heeft een omzet van 178 miljard dollar. Daardoor werd oprichter Jeff Bezos de rijkste man op aarde – zijn vermogen wordt op 115 miljard dollar geschat.

Werner Vogels mag ‘Jeff’ zeggen, want hij is CTO, directeur technologie, en de belangrijkste predikant van de cloud-religie bij Amazon Web Services. AWS is het netwerk van computers en software dat Amazon verhuurt aan andere bedrijven. De tak is winstgevender dan de online winkel en de reden dat Amazon al acht kwartalen op rij winst maakt. Ook Microsoft en Google leveren rekenkracht op afstand, maar Amazon is nog altijd de koning van de publieke cloud.

Vorige week was Vogels in Amsterdam om een nieuw Nederlands kantoor te openen en te spreken op een medisch congres van Philips, het bedrijf dat AWS gebruikt om medische gegevens op te slaan – 15 petabyte om precies te zijn.

Amazon ziet in de gezondheidszorg een nieuwe groeimarkt, naast zijn winkel, mediadiensten en de digitale assistent Alexa. In de eerste plaats wil Amazon artsen en farmaceuten assisteren met kunstmatige intelligentie in de cloud, maar het bedrijf gaat zelf ook zorgdiensten aanbieden.

Werner Vogels (59) werd geboren in Ermelo. Als Chief technology Officer bij Amazon is hij verantwoordelijk voor de technologische innovatie bij het bedrijf. Van 1979 tot 1985 werkte hij als radiotherapeutisch laborant in Amsterdam.