Ik mocht samen met enkele Eindhovense en Maastrichtse collega’s in een editie van de Universiteit van Nederland optreden.
Het is een mooie combi geworden in het nieuwe format van de UvNL, waarbij zij 5 x 15 minuten binnen een bepaald onderwerp aan de orde stellen. Dit keer : Medische mirakels.
Het was leuk om binnen 15 minuten een korte overview te geven van de ontwikkelingen binnen de gezondheids(zorg), met als vraag van de redactie : zit het ziekenhuis straks in je broekzak ?

Vaten kleiner dan een spaghettisliertje aan elkaar naaien en heel precies een gaatje in het schedeldak boren. Zelfs de beste chirurg kan niet op tegen de precisie van een robot. Wat robots allemaal kunnen hoor je van vriend en collega binnen Singularity University Prof. Dr. Ir. Maarten Steinbuch over robots die straks opereren.

Stel, je hebt een gek plekje op je arm en je wil weten of het onschuldig is of niet. Ga je dan liever naar een arts of vul je net zo lief een vragenlijst in op je mobiel? Gek genoeg kan zo’n vragenlijst in sommige gevallen een beter antwoord geven dan een arts. Hoe dat kan, en wat dat te maken heeft met een boeing 747, vertelt Prof. Dr. Chris Snijders (TU Eindhoven) in dit college!

Misschien vind je plastic maar een lelijk materiaal en associeer je het vooral met vervuiling. Maar na het college van chemicus Dr. Patricia Dankers (TU Eindhoven) snap je dat plastic ook jouw leven kan redden. Hoe dat kan vertelt én demonstreert Patricia in dit college!

Maar liefst 20% van de mensen met een huid-, borst- of longtumor moet opnieuw onder het mes, omdat de tumor niet helemaal verwijderd is bij de operatie. Kan dat niet beter? Dat probeert Prof. Dr. Ron Heeren te verbeteren, door te werken aan baanbrekende technieken voor in de operatiekamer (Maastricht University en MUMC).

Meer van deze college’s over uiteenlopende onderwerpen kun je vinden op de website van de Universiteit van Nederland.