Zoals wellicht bekend ben ik op 2 april 2013 gestopt met emailen, omdat de effectiviteit er van ver te zoeken was. Ik schreef er in februari voorafgaande deze post over op Linkedin en met de TEDxTalk van Kim Spinder op onze TEDxNijmegen starte ik met het stoppen met email.
Eerst door alleen nog maar via sociale media te antwoorden op toegezonden email, vervolgens meer en meer door slechts één keer per week mijn emailbox te bekijken. Uiteindelijk ben ik helemaal gestopt met het zakelijke gebruik er van.
Dat  er veel tijd verloren gaat met email is bekend, ik heb een berekening gemaakt naar aanleiding van ons daadwerkelijk gebruik binnen het Radboudumc. Ik ben zelfs van mening dat de effectiviteit en tijdsbesparing van het verlagen van emailgebruik het effect van alle „lean” projecten etc doet vervagen, waar het gaat over besparingen.
Dat helemaal stoppen met email niet voor iedereen is weggelegd en (deels) afhankelijk van je functie/rol is mij bekend, maar we kunnen zonder veel moeite het gebruik er van drastisch verminderen om de wurggreep zoals ik het noemde te verkleinen.
Ook ik stuur sporadisch nog eens een mail, aan hoogwaardigheids-bekleders of als het écht niet anders kan (sommige overheidsinstanties zijn compleet onbereikbaar zonder email).
Ik zie gelukkig dat ‚het nieuwe werken’ langzaam terrein wint, maar ik zie nog weinig ondersteuning anders dan in de ‚hardware’ zoals meubels en toegang tot bestanden extern. In April van dat jaar organiseerden wij in een REshape Masterclass om mijn ervaringen van het afgelopen jaar delen, samen met mogelijkheden om het gebruik van email te verminderen en samenwerking makkelijker te maken. Ook hielden wij presentaties en workshops houden over het gebruik van tools als o.a. Yammer, dropbox en Evernote.
Vandaag staat een artikel in de Volkskrant van Lara Aerts over Kim Spinder en Marnix Bolkestein (Gemeente Amsterdam) en mij over het stoppen met email. Ook Kim Spinder en Marnix Bolkestejn.
Met het verschijnen er van neem ik mij voor nog alerter te zijn op het gebruik er van (niet dus) ook al omdat ik merk dat de laatste tijd weer een toenemende zuigkracht op mijn email-account ontstaat.
Kortom : denk 3 x na voordat je iemand een email stuurt!

“Eigenlijk zou onder iedere email zo’n mooie melding moeten staan met „SORRY, dat ik je deze mail moet sturen, maar het kón écht niet anders.”