Menu Home

Artikel over mijn presentatie in de Volkskrant

Deze week schreef André Boorsma onderstaand artikel in de Volkskrant naar aanleiding van een van mijn presentaties die hij bij woonde. Het is een mooi artikel waarop ik wel nog graag een paar aanvullingen wil geven. De Volkstrant geeft beperkt (in termen van aantal karakters) vandaar dat ik deze onderstaand hier in deze blog schreef. Schermafbeelding 2013-10-27 om 10.02.53

Copy & Paste artikel uit de Volkskrant :

OPINIE Geef patiënten meer regie en de zorgkosten zullen zakken. Dat is het idee achter veel innovaties, zoals de virtuele dokterskamer. ‘Dat vraagt ook om een ander type arts’, schrijft André Boorsma van SciencePalooza 

De patiënt kan hierbij direct vragen stellen aan de arts en hoeft niet onder werktijd naar het ziekenhuis te gaan, daar ellenlang wachten en vervolgens binnen vijf minuten met een antwoord weer op straat staan en niet hebben gevraagd wat hij eigenlijk had willen vragen.

Zorg kostte vorig jaar 92 miljard euro, 15,4 procent van het bbp. Rutger Bregman zette in De Correspondent de cijfers hierover mooi op een rijtje. De cijfers laten zien dat we het op een na duurste land ter wereld zijn als het gaat om zorg. Verwacht wordt dat dit jaar de kosten weer een paar procent zullen stijgen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat in een stagnerende economie deze zorgkosten niet verder gaan stijgen? Lucien Engelen van het Reshape & Innovation center in Nijmegen denkt dat door beter naar de patiënt te luisteren en die meer autonomie te geven de zorg efficiënter gemaakt kan worden.

Twee weken geleden was ik aanwezig bij een presentatie van Lucien Engelen over hoe ICT zorg kan innoveren. Engelen is er heilig van overtuigd dat de gezondheidszorg kan worden verbeterd door goed naar de patiënt te luisteren. Een groot deel van de innovatie van Reshape draait om ‘empowerment’ van patiënten. Empowerment betekent zoiets als ‘iemand tot iets in staat stellen’, in dit geval patiënten instaat stellen tot meer regie over de eigen zorg.

Helpdesk
Een simpel product dat uit de innovatiekoker van Reshape is gekomen is FaceTalk, eigenlijk een virtuele dokterskamer. FaceTalk is een communicatieplatform waarbij patiënt en arts via een beveiligde omgeving met een beeldtelefoon kunnen communiceren. De patiënt kan hierbij direct vragen stellen aan de arts  en hoeft niet onder werktijd naar het ziekenhuis te gaan, daar ellenlang wachten en vervolgens binnen vijf minuten met een antwoord weer op straat staan en niet hebben gevraagd wat hij eigenlijk had willen vragen. 

Een andere toepassing van FaceTalk is dat artsen op afstand resultaten met elkaar kunnen bespreken. FaceTalk zou kunnen werken zoals een goede helpdesk van een bedrijf tegenwoordig doet, het is goed in staat de 95 procent meest voorkomende vragen te beantwoorden. Voor de andere 5 procent zal de patiënt toch echt de dokter moeten bezoeken. Momenteel vinden er enkele pilots plaats waarin FaceTalk wordt getest.

Als dergelijke innovaties aanslaan zal er bijvoorbeeld een ander soort zorgverlener nodig zijn, een arts die zonder de patiënt direct te zien ze toch goed kan helpen

Gezondheidservaringen uitwisselen
De meest vergaande innovatie die Lucien Engelen presenteerde was die van het web-portaal ‘Here is my data’. Dit platform is een mix van bestaande diensten zoals Patients Know Best, een platform waarbij patiënten zelf hun medische dossiers beheren,  Patients Like Me, een online platform waarbij patiënten gezondheidservaringen met elkaar uitwisselen, en het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Deze platforms kunnen worden aangevuld met data uit allerlei consumenten elektronica die aspecten van gezondheid of leefstijl kunnen meten bijvoorbeeld bloeddrukmeters en glucosemeters. 

De combinatie van al deze diensten, inclusief FaceTalk leidt tot de echte innovatie waarbij de patiënt de totale controle heeft. Hij bepaalt met wie hij zijn data wil delen. Als de patiënt via een chat dienst communiceert met zijn zorgverlener kan hij bepalen wie er nog meer mag meekijken zoals een andere expert of een familielid. De zorgverlener aan de andere kant kan ook toegang krijgen tot de data en kan in één oogopslag de klinische data van de patiënt bekijken maar ook, als de patiënt dit wil delen, data van de bloeddrukmeter of slaapgegevens. Zorgverleners kunnen zo een completer beeld van de patiënt krijgen, en voor een multidisciplinaire aanpak hebben artsen uit verschillende disciplines direct toegang tot alle data. 

Minder ziekenhuisbezoeken
Het ‘Here is my data’ platform kan ook bijdragen aan preventie door het geven van leefstijl en voedingsadviezen. Een coach gekoppeld aan het platform zou de patiënt hierbij kunnen begeleiden. Het ultieme doel van het platform is de patiënt te empoweren, te versterken zodat hij meer verantwoordelijkheid kan nemen over z’n eigen gezondheid.

Als deze innovaties gaan werken hoeven minder mensen het ziekenhuis te bezoeken en hoeven minder mensen in het ziekenhuis worden opgenomen. In de presentatie gaf Engelen aan dat het de ambitie is van het Radboudziekenhuis om uiteindelijk van duizend  bedden terug te gaan naar vijfhonderd. Dit vraagt wel het nodige van zowel de zorgverlener als de patiënt. 

Als dergelijke innovaties aanslaan zal er bijvoorbeeld een ander soort zorgverlener nodig zijn, een arts die zonder de patiënt direct te zien ze toch goed kan helpen. Dit aspect zal aandacht moet krijgen tijdens de opleiding tot arts. Het zal in het begin waarschijnlijk ook weerstand oproepen, artsen zullen het misschien als niet uitdagend beschouwen. Ook van de patiënt wordt het nodige verwacht, want empowerment betekent ook meer verantwoordelijkheid. Niet iedere patiënt is in staat daar goed mee om te gaan. Of ‘Here is my data’ uiteindelijk een succes wordt hangt dus én van de zorgverlener en van de patiënt af. 

André Boorsma is verbonden aan SciencePalooza.

Mijn reactie :

Mooi stuk André Boorsma,

Sta mij toe paar aanvullingen te maken.
1. Luisteren naar patienten is iets wat tgv extra werkdruk, administratie etc steeds verder onder druk komt te staan. Daarmee komen we steeds verder af te staan van wat hen bezig houdt. 5 jaar geleden heb ik om die reden een CLO in binnen ons REshape team benoemd (Chiel Listening Officer). Dit om op dagbasis te luisteren naar waar we verbetering aan kunnen brengen, voor patienten, hun familie en mantelzorgers. Door dit toe doen door middel van een NIET-zorgprofessional bleken mensen ook opener te zijn, omdat er geen (behandel) afhankelijkheid is.

2. Techniek (zoals FaceTalk en Hereismydata) zijn TOOLS in het proces om slimmer om te (moeten) gaan met de zorg. Veel er van moet hun plek nog gaan vinden in de zorg omdat ook logistiek, financieel en zelfs wetgeving er nog niet op ingericht is.

3. de verlaging van 1000 naar 500 staat in de context van meer investering in (een) netwerk van zorginstellingen waarbij de zorg zo dicht mogelijk bij de patient kan komen. Dus minder in stenen en meer in netwerk (zowel op vlak samenwerking als techniek). In combinatie met de toename van de zorgvraag de komende jaren en onder druk staande budgetten maakt dit een deel van de oplossing uit.

4. We hebben recent een onderzoek afgerond naar de rol van internet in de zorg. Hieruit kwam bijvoorbeeld naar voren dat 25,4% van de NL-ers via sociale media met hun zorgprofessional wil communiceren en 21% via een webcam.http://www.linkedin.com/today/post/article/20131013174631-19886490–21-2-wants-to-see-doc-by-webcam?

5. Dit alles is één van de redenen waarom we bezig zijn ons curriculum van de geneeskunde studenten en verpleegkundigen aan te passen in Nijmegen. De rol van techniek zal (net als in de rest van de maatschappij) een steeds grotere rol gaan spelen. Daarop moeten we ons zorgstelsel en de mensen die er in werken voor bereiden.

Lucien Engelen
@lucienengelen
http://t.co/3vpA5FlF7T

Categorieën:Uncategorized

Lucien Engelen

nl.linkedin.com/in/lucienengelen/
@lucienengelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: