Menu Home

‘We doen alsof de patiënt niks kan’

Bovenstaand interview nam Lieke de Kwant van Medisch Contact (MC) met mij af. 
Op de website van hun kunnen alleen leden reageren, prima. Maar ik wilde anderen hier de gelegenheid bieden te reageren op artikel én wellicht op het commentaar op de website van MC, dus voel je vrij.

‘We doen alsof de patiënt niks kan’

Publicatie Nr. 11 – 18 maart 2011
Jaargang 2011
Rubriek Artikelen
Auteur L. de Kwant
Pagina’s 664-667

 

Lucien Engelen: komende generatie wil actiever betrokken zijn bij behandeling

Lucien Engelen, de man achter TEDx Maastricht, houdt zich bij UMC St Radboud bezig met zorg 2.0.

En, ‘make no mistake’, dat gaat veel verder dan e-health. ‘Het gaat om een paradigmashift. Een andere manier van omgaan met patiënten.’

De Nijmeegse voorvechter van de participerende gezondheidszorg houdt kantoor in een alledaagse twee-onder-een-kap, niet ver van het UMC St Radboud. Sinds november 2010 zit daar het Radboud REshape & Innovation Center, het centrum dat de manier waarop het academisch centrum patiënten benadert ingrijpend moet veranderen. Lucien Engelen: ‘We vinden niet dat de zorg helemaal kapot is, maar wel dat we een stukje moeten… hervormen vind ik een verkeerd woord, vandaar dat ik bij reshape uitkwam. Het gaat allemaal over wat wij health 2.0 noemen. Veel mensen denken dan meteen aan e-health, maar wat wij doen heeft niks met techniek te maken. Niks. Techniek is slechts een tool. Het gaat ons erom dat de zorg een coproductie wordt met de patiënt, een joint venture.’

‘We nemen de patiënt op in het behandelteam’, zeg je bij presentaties en in filmpjes.
‘Ja, je kunt wel zeggen “we gaan de patiënt centraal stellen”, maar dat vind ik zo ongelooflijk paternalistisch. Dan staan we met z’n tienen om dat bed heen en die patiënt kijkt om zich heen en denkt: “nou, ik sta lekker centraal vandaag”. Opnemen in het behandelteam betekent dat je de patiënt ook een rol geeft, dat hij mee verantwoordelijkheid draagt. Wij nemen de patiënt ook niet op in óns behandelteam. Het is hét behandelteam.’ 

Lucien Engelen: ‘Bekijk de gemiddelde website van een ziekenhuis en pak er een doos zakdoeken bij. Het is een drama wat je vindt.’ Beeld: Mirella Boot Fotografie Lucien Engelen: ‘Bekijk de gemiddelde website van een ziekenhuis en pak er een doos zakdoeken bij. Het is een drama wat je vindt.’ Beeld: Mirella Boot Fotografie

 

Rest van het interview medischcontact.artsennet.nl

Bovenstaand interview nam Lieke de Kwant van Medisch Contact (MC) met mij af.
Op de website van hun kunnen alleen leden reageren, prima. Maar ik wilde anderen hier de gelegenheid bieden te reageren op artikel én wellicht op het commentaar op de website van MC.

Categorieën:Uncategorized

Lucien Engelen

nl.linkedin.com/in/lucienengelen/
@lucienengelen

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: